Startpagina / Artikels / 3 richtlijnen voor het kiezen van het juiste loophulpmiddel
3 rules for choosing the right walking aid

3 richtlijnen voor het kiezen van het juiste loophulpmiddel

Een van de belangrijkste manieren om mobiliteitsproblemen aan te pakken is het gebruik van mobiliteitshulpmiddelen, zoals wandelstokken en rollators. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ze tot een van haar prioritaire hulpmiddelen uitgeroepen om het bewustzijn van de noodzaak van het gebruik ervan te vergroten [1].

Wandelstokken en soortgelijke hulpmiddelen worden niet alleen gebruikt door senioren, maar ook door mensen met verschillende ziekten en handicaps. Daarom zijn er vele soorten loophulpmiddelen, die niet allemaal voor iedereen even geschikt zijn. In dit artikel presenteren we de factoren waarmee u rekening zou moeten houden bij het kiezen van een loophulpmiddel.

1. Wat kan je verwachten bij het kiezen van een loophulpmiddel.

"Necessity is the mother of invention.” Mensen met mobiliteitsproblemen kunnen zeer uiteenlopende behoeften en levensstijlen hebben. Dit stimuleert onderzoek en nieuwe ontwikkelingen die erop gericht zijn hen te helpen. Daarom kunnen we tegenwoordig kiezen uit een reeks verschillende loophulpmiddelen, geschikt voor verschillende behoeften.

2. Hoe kies je het perfecte loophulpmiddel?

Houd rekening met al jouw behoeften, uitdagingen en handicaps.

Naarmate we ouder worden, krijgt ons lichaam steeds vaker te maken met ziekten en handicaps. Deze gezondheidsproblemen, zoals neurodegeneratieve aandoeningen (bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson), artritis, beroertes, osteoporose of verminderd gezichts- en gehoorvermogen, veroorzaken vaak problemen met bewegen. De manier waarop ze het lichaam beïnvloeden is voor iedereen verschillend. Een loophulpmiddel moet daarom worden aangepast aan deze aandoeningen en onze behoeften [2].

Het handvat

Een loophulpmiddel, en vooral het handvat, moet comfortabel zijn en ervoor zorgen dat de gewrichten en spieren niet te zwaar worden belast. Standaard, universele handvatten, zoals in de rollator-kan Wheeleo®, zorgen voor een goede grip en geven gebruikscomfort. Ergonomische handvatten kunnen nuttig zijn in sommige gevallen, zoals bij artritis.

De stabiliteit in termen van "contactpunten"

Als je belangrijkste probleem het evenwicht is, kan je beter kiezen voor een hulpmiddel met meerdere aanrakingspunten: een wandelstok, een rollator of een rollator. De meesten hebben vier contactpunten met de grond die voor stabiliteit zorgen. Bij rollatorstokken en rollators is het contact met de grond via de wielen, waardoor u continu stabiliteit heeft. Bovendien gebruikt de Wheeleo®, een rollator-cane, slechts één van je handen, wat misschien wel de beste keuze is om zowel uw stabiliteit als je onafhankelijkheid te verbeteren. De Wheeleo® help patiënten met de ziekte van Parkinson en post-stroke handicaps, evenals mensen met andere ouderdomsgerelateerde mobiliteitsproblemen.

Continue ondersteuning

Bij sommige moeilijkheden is continue fysieke ondersteuning van het lichaam nodig. Wanneer het tillen van een wandelstok een val kan veroorzaken, kiezen velen voor een traditionele rollator. Het nadeel is dat deze apparaten groot en onhandig zijn. In dit geval kunnen innovatieve, compacte hulpmiddelen zoals rollator-stokken van pas komen.

Kortom, bij het kiezen van een loophulpmiddel is het van cruciaal belang naar uw lichaam te luisteren en na te gaan hoe de verschillende onderdelen van het hulpmiddel (handvat, contactpunten, wielen) jouw mobiliteit ten goede kunnen komen.

Houd rekening met het terrein.

Wanneer je een loophulpmiddel of wandelstok kiest, vergeet dan niet om deze uit te proberen in je gewoonlijke omgeving. Sommige hulpmiddelen zijn meer geschikt voor bepaalde terreinen dan andere. Als je bijvoorbeeld vaak trappen gebruikt of op oneffen buitenoppervlakken loopt, is een loophulpmiddel op wielen onpraktisch. Loop je echter alleen binnenshuis op een vlakke ondergrond, dan zorgen de wielen voor een meer beweeglijke beweging. De meest voorkomende situatie is echter dat onze omgeving voortdurend verandert. Dit vraagt om meer dan één hulpmiddel: een wandelstok voor een oneffen ondergrond, een rollator voor een vlakke ondergrond buiten, of een rollator-stok voor een vlakke ondergrond, zowel buiten als binnen.

Een andere factor waarje best rekening mee houdt, is de lengte van je hulpmiddel. In het geval van stokken zullen de verschillende lengtes resulteren in het bereiken van verschillende doelen. Als je stevige steun nodig hebt, moet je stok lager zijn dan wanneer je alleen uw evenwicht wilt verbeteren. Hoe meer je elleboog gebogen is, hoe minder gewicht gedragen kan worden. De Wheeleo® rollatorstok kan worden gebruikt met verschillende lengte-instellingen en helpt je bij zowel stabiliteit als evenwicht. Een ander geval waarin de lengte van stokken cruciaal is, is als je de trap gebruikt (alleen van toepassing op )eguliere wandelstokken). Een te lange of te korte stok kan leiden tot valpartijen, vooral bij het afdalen van de trap. De algemene regel voor wandelstokken is dat ze ter hoogte van je pols moeten zijn wanneer je arm ontspannen is [3]. Bovendien is de lengte van de stok cruciaal om je houding rechtop te houden. Verkeerd gebruik van een wandelstok veroorzaakt problemen met de stabiliteit van de wervelkolom, daarom is het belangrijk altijd de instructies van de arts of fysiotherapeut op te volgen [4].

Kortom, om een loophulpmiddel te kiezen dat volledig aan je behoeften voldoet, moet je rekening houden met de je omgeving, je lengte en het doel dat je met een wandelstok wilt bereiken.

3. Volg het professionele advies op.

Het lezen van dit artikel geeft je enig inzicht in hoe je het best beslist welk loophulpmiddel het best bij je past. Maar niets en niemand zal je beter helpen dan je eigen arts of fysiotherapeut.

Ons lichaam verschilt, dus iedereen heeft individuele behoeften als het gaat om hulpmiddelen. Het inschatten van deze behoeften kan een moeilijke taak zijn als je dat nog nooit hebt hoeven doen. Je kan daarom het beste vertrouwen op de deskundigheid van jouw arts. Jouw gezondheid en veiligheid zijn het meest gebaat bij een loophulpmiddel dat is afgestemd op je persoonlijke behoeften.

Let op de verschillen

Vergeet niet dat verschillende situaties verschillende hulpmiddelen kunnen vereisen, dus het is niet ongewoon om twee of meer hulpmiddelen te hebben. Maar het belangrijkste is dat je jouw behoeften aan loophulpmiddelen goed inschat. Als je jouw hulpmiddel(en) zorgvuldig kiest, zal de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren.

Kijk of de Wheeleo® geschikt is voor jou:
Lees over de voordelen van de Wheeleo® voor actieve senioren

Leer meer over het verschil tussen de Wheeleo® en een viervoetige wandelstok in de praktijk.

Lees meer:
Meer te weten komen over wandelstokken.

0 opmerkingen

Laat een reactie achter: