Startpagina / Artikels / Hoe ga je om met evenwichtsproblemen na een beroerte?
How to deal with post-stroke balance problems?

Hoe ga je om met evenwichtsproblemen na een beroerte?

Een beroerte kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, en het is vaak een levensveranderende gebeurtenis. De meeste mensen die een beroerte overleven ondervinden daarna langdurige gezondheidsproblemen. Problemen met mobiliteit en stabiliteit zijn een van de meest voorkomende en tegelijkertijd moeilijkste problemen.

Herstellen van een beroerte is niet gemakkelijk en niet sterk en stabiel op eigen benen kunnen staan kan ontmoedigend aanvoelen. Met dit artikel willen we overlevenden van een beroerte geruststellen en u de beste ideeën aanreiken om uw stabiliteit na een beroerte te verbeteren.

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een ernstige medische noodsituatie die jaarlijks wereldwijd 15 miljoen mensen treft [1]. Uw hersenen hebben, net als uw hele lichaam, zuurstof nodig die door het bloed wordt vervoerd om te kunnen functioneren. Een beroerte ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt afgesneden door een stolsel of een bloedvatbreuk. Daardoor kunnen de hersencellen in het getroffen gebied stoppen met functioneren of gewoon afsterven. Dit kan leiden tot schade aan de hersenen op korte of lange termijn. De gevolgen van een beroerte zijn uiteenlopend, maar veel patiënten krijgen te maken met een zekere mate van mobiliteits- en stabiliteitsproblemen [2]. Meerdere symptomen kunnen van invloed zijn op het evenwicht, zoals duizeligheid, spierstoornissen, gezichtsproblemen en tremoren. Dit leidt ertoe dat herstel van het evenwicht na een beroerte een zeer complex en delicaat proces is.

Geen standaardoplossing.

Elke overlevende van een beroerte worstelt met unieke problemen die een individuele aanpak vereisen. Bovendien evolueren de patiënten en hun symptomen in de tijd, waardoor de oplossing met hen mee moet evolueren. Wij bevelen hier de meest universele oplossingen aan voor mobiliteits-, stabiliteits- en evenwichtsproblemen na een beroerte.

Wat zijn de beste oplossingen om uw evenwicht na een beroerte te verbeteren?

1. Fysiotherapie

De moderne benadering van fysiotherapie is opmerkelijk effectief bij revalidatie na een beroerte. De fysiotherapeuten weten dat uw hersenen het wonderlijke potentieel hebben om zichzelf opnieuw te bedraden. Dat heet neuroplasticiteit.

Eenvoudig gezegd laat neuroplasticiteit je leren, dus ook de vaardigheden die beweging vereisen. Wanneer een deel van je hersenen werd getroffen door een beroerte en disfunctioneel is, kan een ander gebied zijn rol overnemen dankzij dit proces. Het maken van nieuwe verbindingen tussen neuronen vergt werk en herhaling. Gelukkig tonen onderzoekers aan dat zelfs slechts 1,5 uur lichaamsbeweging, 3-5 keer per week, uw evenwicht en lopen sterk kan verbeteren [3]. Het wordt nog efficiënter als uw oefenprogramma door een deskundige fysiotherapeut wordt afgestemd op uw behoeften.

Bovendien komen er nieuwe (maar ook oude en hergebruikte) therapieën beschikbaar die met succes zijn aangepast aan specifieke lichaamsfuncties en hersengebieden. Een indrukwekkend voorbeeld is vestibulaire therapie, die bestaat uit eenvoudige, herhaalde oefeningen die bij 90% van de patiënten duizeligheid na een beroerte kunnen verlichten [4,5].

Het maken van nieuwe verbindingen tussen neuronen in de hersenen gaat niet van de ene op de andere dag, en er is veel doorzettingsvermogen en herhaling voor nodig. Daarom wordt u tijdens een fysiotherapiesessie gevraagd om geduldig bewegingen te herhalen die uw inspanning en bewustzijn vereisen. Een dergelijke revalidatie zal de neuroplasticiteit stimuleren en uw hersenen zullen stap voor stap de aangetaste activiteit weer volledig functioneel maken [6]. Afhankelijk van de ernst van uw problemen kan de revalidatie maanden tot jaren duren. Het is dus belangrijk om te onthouden dat je geduld en houding de ware sleutel zijn om beter te worden.

2. Geschikt hulpmiddel

Fysiotherapie is zonder twijfel uw beste kans om uw evenwicht en mobiliteit na een beroerte te verbeteren. Het betekent echter niet dat u tijdens uw herstel moet worstelen met lopen. Verschillende hulpmiddelen kunnen u helpen om u stabiel en zelfverzekerd te voelen en u de autonomie te geven om u te verplaatsen.

Wandelstokken zijn zeer populair onder mensen met een beroerte, omdat ze effectief fysieke ondersteuning bieden. Bovendien kunnen ze de manier van lopen, de loopsnelheid en de staplengte verbeteren [7]. Maar niet alle soorten wandelstokken voldoen aan uw behoeften.

Uit onderzoek blijkt dat vierpuntsstokken (quadstokken) effectiever zijn als evenwichtshulpmiddel dan gewone stokken [8] bij slachtoffers van een beroerte die semi-verlamd (hemiplegie) of zwak zijn aan één kant van het lichaam (hemiparese). Het probleem met vierstokken is echter dat ze bij elke stap moeten worden opgetild. Bij het optillen is er geen steun meer en is het voorwaartse momentum weg. Dit brengt een risico op onbalans met zich mee en veroorzaakt valangst.

Bij het herstel van een beroerte hebben patiënten voortdurend ondersteuning nodig voor hun evenwicht. De Wheeleo® is zo ontworpen dat er niet getild hoeft te worden. De wandelstok-rollator heeft vier grote wielen en een centraal evenwichtspunt, waardoor een continue stroom en ondersteuning mogelijk is. Dit ontwerp werkt perfect voor patiënten na een beroerte en biedt hun een uitzonderlijke stabiliteit terwijl het hun mobiliteit vergemakkelijkt (bekijk een getuigenis van een beroerte). Wheeleo® verhoogt ook met succes de loopsnelheid bij hemiplegische patiënten [9], waardoor zij gemotiveerd blijven om te herstellen.

Exoskeletten en orthesen zijn andere hulpmiddelen die kunnen helpen meer stabiliteit te krijgen na een beroerte. Zodra de patiënt weer kan lopen, zorgen orthesen voor een gunstigere houding en maken ze spontaan lopen mogelijk [10, 11].In het algemeen is het belangrijk te onthouden dat elk hulpmiddel moet worden aangepast aan uw behoeften om het beste effect te bereiken.

3. Regelmatige activiteit

Fysiotherapie is heel belangrijk, maar om het herstel soepel door te komen, moet je ook andere vormen van beweging overwegen. Overlevenden van een beroerte melden dat hun lichamelijke en geestelijke gezondheid een boost krijgt als ze actief zijn in hun dagelijks leven. Vergeet niet uw activiteiten aan te passen aan wat voor u werkt. Het hoeft niet moeilijk te zijn! Gewoon rechtop zitten in bed kan een prima activiteit zijn als het een paar keer herhaald wordt. Andere manieren zijn opruimen, wandelen en traplopen. Als u zich te veel inspant, kan dat de positieve effecten van uw beweging tenietdoen.

Afhankelijk van uw stabiliteit en mobiliteitsuitdagingen kan het gebruik van een looprek een geweldige manier zijn om actief te blijven. Wheeleo® is ontworpen om het gemakkelijk te maken om onafhankelijk te worden tijdens uw herstel. Het moderne uiterlijk maakt het geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd. Aangezien een beroerte ook jonge mensen kan treffen, is Wheeleo® een geweldig loophulpmiddel om je zelfvertrouwen intact te houden. Herstellen van een beroerte toont je kracht, en Wheeleo® ondersteunt dat met zijn krachtige ontwerp.

Je bent niet alleen.

Beginnen met het gebruik van hulpmiddelen, fysiotherapie op maat en dagelijkse beweging klinkt misschien erg moeilijk aan het begin van uw weg naar herstel. Een beroerte treft iedereen anders, maar het is belangrijk om te onthouden dat u er niet alleen voor staat. Familie, vrienden, artsen en steungroepen voor slachtoffers van een beroerte kunnen u helpen gemotiveerd te blijven. Aarzel niet om hen te bereiken. Herstel zal tijd en geduld kosten, maar hun steun en aanmoediging om door te gaan zullen garanderen dat uw stabiliteit en mobiliteit zullen verbeteren.

Word gemotiveerd door patiënten die Wheeleo® gebruiken:

· Bekijk de getuigenis van een overlevende van een beroerte

· Lees hoe patiënten met hemiplegie baat hebben bij Wheeleo(r)

Lees meer:

· https://www.stroke.org.uk/effects-of-stroke

· https://www.ninds.nih.gov/post-stroke-rehabilitation-fact-sheet


0 opmerkingen

Laat een reactie achter: