Startpagina / Artikels / De Wheeleo® : de ervaring van Antoine Zaczyk, fysiotherapeut
The Wheeleo® : the experience of Antoine Zaczyk, physiotherapist

De Wheeleo® : de ervaring van Antoine Zaczyk, fysiotherapeut

Antoine Zaczyk is fysiotherapeut en revalidatiemanager bij L'ESPOIR, een functioneel revalidatiecentrum in de buurt van Lille. Betrokken bij innovatie, gebruikt hij de Wheeleo® voor de revalidatie van verschillende van zijn patiënten.

Hier is zijn feedback.

Kunt u allereerst uzelf en de structuur waarin u werkt voorstellen?

Ik ben fysiotherapeute van opleiding en werk al enkele jaren als privébehandelaar, vooral met patiënten met neurologische aandoeningen. Sinds 2019 werk ik in het centrum voor functionele revalidatie L'ESPOIR als fysiotherapeut en in de eenheid Onderzoek-Innovatie-Ontwikkeling. Technologische monitoring, tests, onderzoeksprojecten... Ons team leidt een transversale reflectie over de evolutie van praktijken om patiënten en hun begeleiders beter te helpen.

Je hebt de Wheeleo® kunnen gebruiken. Kun je het principe erachter uitleggen?

Ja, ik heb in 2019 een Wheeleo® gekocht en in mijn praktijk kunnen gebruiken. Het principe is heel eenvoudig: het is een nieuwe generatie loophulpmiddelen. Het belangrijkste voordeel is dat de patiënt zich kan verplaatsen zonder te hoeven tillen wat ook wel een "looprek" zou kunnen worden genoemd. Dit resulteert in een duidelijke verbetering van de soepelheid, met meer gemak bij het naleven van de noodzakelijke tijden en het vrijmaken van één hand om kleine voorwerpen te dragen.

In welke behoeften kan de Wheeleo® volgens uw ervaring voorzien?

De Wheeleo® voldoet, zoals elk technisch hulpmiddel, niet aan de behoeften van alle patiënten. Patiënten met ernstige aandachts- of cognitieve problemen zijn er vaak niet toe in staat. Het is echter een relevante oplossing om de mobiliteitsvaardigheden van een aantal profielen vanaf het begin van de behandeling te verbeteren. Feit is dat als een patiënt eenmaal gewoonten heeft, het moeilijk is deze te veranderen. Om vertrouwen te winnen kan het daarom interessant zijn om vanaf het begin met een Wheeleo® te trainen.

Voor welke profielen is deze oplossing het meest relevant?

De keuze wordt noodzakelijkerwijs per geval gemaakt, afhankelijk van de pathologie van de patiënt, maar ook van zijn behoeften en persoonlijke gevoelens. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand die moeite heeft met lopen na een beroerte, die evenwichtsproblemen heeft door een slechte controle over een onderste ledemaat of een verlies van gevoeligheid in de voet. Ik had een patiënt met dit profiel die veel vlotter werd met de rollator. Hetzelfde geldt voor een patiënt met de ziekte van Parkinson en houdingsproblemen met het Pisa-syndroom - een naar één kant gekantelde houding. Met de Wheeleo® kon ze zich zelfstandig door haar flat bewegen en kleine voorwerpen vastpakken, wat niet het geval was met een rollator met 2 wielen.

In feite is dit, ongeacht de pathologie, vooral relevant voor mensen die lijden aan verlamming of parese aan één kant van het lichaam, vooral als gevolg van neurologische aandoeningen. Ik heb het natuurlijk alleen over de patiënten die ik mag revalideren. Wandelstok, rollator, Wheeleo®... Om een keuze te maken is het nodig om vooraf de executieve en aandachtsstoornissen van de patiënten, de risicobereidheid en hun vermogen om zelfstandig te evolueren te evalueren. En ik wil erop wijzen dat ik nog niet de gelegenheid heb gehad om twee stokken te testen, één aan elke kant, om na te gaan of deze formule voor bepaalde patiënten relevant zou kunnen zijn.

Wat zijn de verschillen in gebruik met een wandelstok of een rollator?

Een eenzijdig gehandicapte patiënt met een eenvoudige wandelstok met schaats zal langzamer lopen dan met de Wheeleo® en minder uithoudingsvermogen hebben - de wandelstok vergt meer inspanning en concentratie. Hij loopt ook soepeler dan de drie- of viervoetige wandelstok.

Hoe zit het met het hanteren van de Wheeleo® door de patiënt?

Afhankelijk van de geassocieerde cognitieve problemen is een aanpassingstijd van minstens één of twee sessies nodig. Als een patiënt bijvoorbeeld moeite heeft met het optillen van zijn voet, is het nodig dit te compenseren met een orthese die hem ondersteunt, of hem te helpen zich hierop te concentreren zodat hij het juiste ritme vindt. Zo zal een patiënt die enkele weken eerder een beroerte heeft gehad, moeite hebben om zijn been te belasten. De professional zal hem/haar moeten voorbereiden, ondersteunen, zodat hij/zij gewicht op zijn/haar been durft te zetten, en liefst zo snel mogelijk om het herstel te bevorderen.

De aanwezigheid van wielen doet sommige mensen vrezen dat de Wheeleo® evenwichtsverlies zal veroorzaken

De Wheeleo® lijkt me erg stabiel. Hij kan soms een beetje opschuiven, maar ik heb hem nog nooit zien omvallen. Het belangrijkste is dat de patiënt begrijpt dat hij het dicht bij zich moet houden. Het belangrijkste punt van aandacht is de paretische kant van het lichaam: omdat er "sneller" en vloeiender wordt gelopen, moet ervoor worden gezorgd dat het andere been volgt. De beroepsbeoefenaar zal erop moeten letten dat hij zich goed ten opzichte van de patiënt bevindt om dit risico in een vroeg stadium te vermijden. Maar niets belet je om langzaam vooruit te gaan om je te oriënteren.

Het belangrijkste is, denk ik, om dit nieuwe technische hulpmiddel te proberen. We mogen een oplossing die voor een aantal patiënten gunstig zou kunnen uitpakken, niet terzijde schuiven. Vooral omdat, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, het risico niet groter lijkt dan bij een andere stok. Het is een interessante aanvulling op het klassieke assortiment wandelstokken of rollators.

0 opmerkingen

Laat een reactie achter: