Startpagina / Artikels / Uitgelegd: In een vloeiende beweging wandelen
Explained: Walking with a continuous flow

Uitgelegd: In een vloeiende beweging wandelen

Bij het klinisch analyseren van de gang van een persoon zijn er veel kenmerken te zien. Het aantal keren dat de loopcyclus duurt is onder andere zeer eenvoudig te objectiveren. Deze observatie geeft ook veel informatie over het looppatroon.

Laten we samen eens kijken wat het verschil is tussen een 2-stap en een 3-stap wandeling.

Een gezond mens

Het lopen van een gezond persoon op gewone grond zou "twee-stappen" zijn.
Het is in feite een cyclus die bestaat uit een ondersteuningstijd voor de rechtervoet en een ondersteuningstijd voor de linkervoet.
Als we deze persoon zien lopen, kunnen we "rechts - links - rechts - links - ...". We kunnen ook "1-2-1-2-1..." tellen. Het tijdsinterval tussen 1-2 en 2-1 is hetzelfde.

Een gezond persoon op krukken

Als we dezelfde persoon vragen om met een kruk te lopen, zal hij of zij de kruk synchroon bewegen met het tegenovergestelde been: Dezelfde contacttijd op de grond en dezelfde zwaaitijd.

Op dezelfde manier als zonder kruk, zullen we kunnen zeggen "rechts - links - rechts - links - ...". We zullen ook "1-2-1-2-1..." kunnen tellen. Het tijdsinterval tussen 1-2 en 2-1 is ook gelijk.

Het lopen met deze kruk heeft geen invloed op de snelheid en de vloeibaarheid van het lopen.

Hemiplegische persoon

Het is niet hetzelfde met een persoon met een ernstige motorische stoornis. Inderdaad, als we een hemiparetische persoon observeren aan het begin van de revalidatie, zal deze persoon waarschijnlijk een "drie-stappen" wandeling maken. De loopcyclus omvat een tijd voor stokondersteuning, een voor ondersteuning van een voet en een voor ondersteuning van de andere voet.

Door deze persoon te observeren, kunnen we zeggen "stok - linkervoet - rechtervoet - stok - linkervoet - rechtervoet - ...". We zullen ook "1-2-3-1-2-3-1-..." kunnen tellen. De tijd van dubbele ondersteuning wordt aanzienlijk verlengd.

Een persoon met een ernstig tekort is niet in staat om op één voet te balanceren terwijl hij het andere been en het stok beweegt (zoals een gezond persoon). Hij of zij neemt daarom een pauze, leunend op beide voeten, in balans, om de stok vooruit te bewegen. Het is een compensatie, een aanpassing aan haar moeilijke situatie.

Gezond mens in een delicate situatie

Merk op dat een gezond persoon in een delicate situatie (berg) ditzelfde type wandeling in 3 stappen aanneemt om zijn of haar veiligheid te verzekeren.

Hemiplegisch persoon met een Wheeleo

Om een patiënt in staat te stellen om in 2 fasen (herhaling van een correct looppatroon) vroeg en spontaan te laten lopen, kan het raadzaam zijn om een Wheeleo wandelstok te gebruiken. Inderdaad, door zijn constante ondersteuning op de grond biedt de Wheeleo extra ondersteuning gedurende de gehele loopcyclus, waardoor het lopen vloeiender, stabieler, sneller en comfortabeler wordt.

Door een persoon te observeren die met een Wheeleo loopt en meestal in 3 slagen met een klassieke stok loopt, kunnen we zeggen "rechts - links - rechts - links - ...". We zullen ook "1-2-1-2-1..." kunnen tellen. Het tijdsinterval tussen 1-2 en 2-1 heeft de neiging om meer symmetrisch te zijn.

De patiënt respecteert zijn behoefte om altijd twee steunpunten op de grond te hebben en tegelijkertijd een bijna-normale aanpak te hanteren.

Vergelijkend


0 opmerkingen

Laat een reactie achter: