Wheeleo® samengevat in 12 punten
Door Wheeleo® te presenteren aan de mensen die ik ontmoet, besef ik dat Wheeleo® dezelfde vragen, dezelfde terughoudendheid, dezelfde verwondering opwekt?
En toch is het duidelijk dat hoe groter de functionele beperking van het lopen lijkt te zijn, hoe positiever de impact van dit nieuwe technische loophulpmiddel is. De aanvankelijke terughoudendheid van de therapeut maakt dan plaats voor een nog grotere belangstelling voor dit innovatieve product.
Ik heb besloten dit artikel te doen om u alles te presenteren wat u moet weten over de Wheeleo, in de hoop dat u het misschien ooit eens persoonlijk kunt bespreken en laten testen.
Dit artikel is het resultaat van 4 jaar ervaring in neurologische revalidatie met Wheeleo® in het Centre Hospitalier Neurologique William Lennox (België). Voel je vrij om je gedachten of getuigenissen achter te laten als commentaar.
1. Een eenhandige rollator
Kortom: de Wheeleo® is het equivalent van een éénhandige rollator. Het is nuttig voor een hemiplegisch persoon met slechts één geldige hand of voor een persoon die niet genoeg ruimte in huis heeft om zijn rollator te hanteren. Het is de ideale overgang van een rollator naar een stok.
De Wheeleo® is de evolutie van het quadripod-stokje zoals de rollator de evolutie van de stand is.
Het ziet er visueel uit als een quadripod-stok, maar werkt als een rollator.
2. Altijd op de juiste plaats!
Als u nog geen Wheeleo® in de hand heeft gehad, denkt u misschien dat het risico bestaat dat u naar buiten of naar voren gaat en/of zich laat meeslepen door de Wheeleo®. Dezelfde angst was aanwezig toen de rollator enkele decennia geleden werd geïntroduceerd. Als dit gebeurt, dan moet je andere hulp overwegen. U weet echter dat patiënten die met hun rollator naar voren duiken niet de meerderheid zijn. Als dit probleem zich voordoet bij uw patiënt, dan is dat omdat de Wheeleo niet geschikt is voor hen. Dan moet je een ander hulpmiddel overwegen.
In feite is het risico laag. Om de Wheeleo® zijwaarts te bewegen, moet u een zijwaartse beweging maken. Als je dezelfde beweging maakt met een conventionele stok wanneer je erop leunt, zal deze omvallen en zal je vallen. De Wheeleo® beweegt zonder te kantelen.
Het is belangrijk om te begrijpen waarom de patiënt een zijwaartse beweging zou kunnen maken. Tijdens een onbalans hebben we allemaal de wens om ons te weerhouden van het vallen door onze hand op een specifieke plaats, in de as van de onbalans, te plaatsen. Dit is natuurlijk, spontaan en heel logisch. De klassieke stok zal zelden op de juiste plaats zitten om de onbalans gemakkelijk te corrigeren. In tegenstelling tot de klassieke wandelstok zal de patiënt de Wheeleo® spontaan op de juiste plaats plaatsen, op de exacte plaats die hem in staat stelt om de onbalans te corrigeren. Zelfs als hij wordt ondersteund, kan hij worden verplaatst om zich aan te passen aan de positie van het lichaam en mogelijke onevenwichtigheden.
Het feit dat Wheeleo® van nature op de juiste plaats zit, geeft een gevoel van comfort en veiligheid. De patiënt beheert zijn evenwicht beter en voelt zich van nature in staat om sneller te lopen.
3. Lichtlopend
De hemiparetische of gebrekkige patiënt (leeftijd, geamputeerde, ...) aan het begin van de revalidatie loopt krampachtig. Geconfronteerd met deze tekorten, proberen ze logischerwijs twee steunpunten te behouden om hun evenwicht te bewaren. We doen precies hetzelfde tijdens een delicate passage in de bergen. Hij maakt dan een 3-stappen wandeling: hij beweegt één been, dan het andere been en stopt dan op beide benen om zijn wandelstok te verplaatsen.
Met de Wheeleo® kan de patiënt een constante ondersteuning op zijn wandelstok behouden. Hij zal dan zijn steun kunnen afwisselen. Hij houdt zijn twee steunpunten, maar neemt een wandeling dichter bij het normale: een wandeling in twee stappen, zonder pauzetijd, meer symmetrisch. Het wint aan vloeibaarheid en snelheid. In plaats van 2 keer op 3, gaat hij 2 keer op 2 vooruit. Hij wint gemiddeld 30%. Een eerste studie heeft dit resultaat geobjectiveerd. In afwachting van de publicatie van het artikel kunt u de affiche downloaden die op het ISPRM-congres van 2018 in Parijs in juli 2018 wordt gepresenteerd. www.bit.ly/isprm2018posterwheeleo
Verbetering van de vloeibaarheid van het lopen is de meest waarneembare verbetering, door de patiënt, de therapeut en door elke waarnemer.
4. Symmetrie
Wanneer de patiënt zijn wandelstok optilt om hem te verplaatsen, stopt hij op zijn twee steunen om het maximale evenwicht te bewaren. Spontaan zal hij zijn twee steunen met een kleine antero-posterieure afstand ertussen plaatsen omdat dit de meest stabiele positie is. Het lopen in drie fasen met de verplaatsing van de rietstengels accentueert dus de neiging tot asymmetrie in de gang van de patiënt.
Bovendien kan de patiënt bang zijn voor een voorwaartse onbalans wanneer hij zijn been aan de kant van de stok naar voren beweegt (goede kant). Hij durft de stok niet te passeren omdat die achterin het lichaam terecht zou komen. In deze situatie zal de stok niet goed gepositioneerd zijn om de anterieure onbalans te corrigeren. Aan de andere kant blijft de Wheeleo® voor het lichaam, wat de angst om naar voren te vallen vermindert en de symmetrie in de lengte van de trap bevordert.
5. Instellingen
De Wheeleo® is uiteraard in hoogte verstelbaar en kan met de rechter- of linkerhand worden bediend zonder de instelling te veranderen. Er is een minder omvangrijke kant langs het lichaam en een meer omvangrijke kant aan de buitenkant. De hoogteverstelling gebeurt door aan de indexknop te trekken zonder deze los te draaien. Hoe meer de patiënt vordert, hoe hoger het handvat kan worden geplaatst (gebogen elleboog). Dit zal een gevoel van veiligheid geven zonder veel steun toe te staan. Het vervangt de hand van het verplegend personeel.
Voor een patiënt met latero-pulsie zorgen we ervoor dat het handvat lager wordt geplaatst om een helling van de romp naar de wandelstok (op zoek naar steun) te veroorzaken, waardoor de helling van de romp naar de "buitenkant" gedeeltelijk wordt gecorrigeerd.
6. Een rem?
De vraag die iedereen zich stelt is: "Moet er geen rem zijn zoals op de rollators?"
Nee...
In tegenstelling tot een rollator is de steunbasis niet groot genoeg. Als de patiënt met de Wheeleo® remt en de wielen blokkeert, zouden we een kanteling van de Wheeleo® hebben en waarschijnlijk een val waarnemen.
Na gebruik van Wheeleo® is deze vraag over het algemeen niet meer relevant voor de meerderheid van de patiënten.
De aanwezigheid van een kurk onder een klassieke wandelstok weerhoudt je er niet van om "verder te gaan". De enige juiste manier om een stok te gebruiken is door een verticaal duwtje te geven en niet door horizontaal te trekken of te duwen.
Met uitzondering van een groot deel van de bevolking is het interessanter om geen remmen de rollator te zetten als de patiënt opstaat of gaat zitten.
7. Cognitieve belasting + laag
Het lopen met een stok is a fortiori in drie fasen is een nieuwe coördinatie die sommige patiënten (neuro of geriatrisch) moeilijk kunnen verwerven. De patiënt besteedt veel aandacht aan het verplaatsen en beheren van het klassieke stok ten koste van de rest.
De Wheeleo® iwordt oorspronkelijk goed behandelt door de patiënt. Er hoeft geen nieuwe coördinatie te worden verworven. Hij neemt een bijna-normale gang die hij goed kent. De patiënt heeft dan meer aandacht voor de belangrijkste zaken (lopen, balans, rechtzetten, heminegliggend kant, ...). Het is zeer wendbaar tijdens koerswijzigingen.
Om deze reden kan Wheeleo® goed worden geïndiceerd voor mensen met een lichte cognitieve stoornis.
8. Alle terreinen?
De Wheeleo® is niet bedoeld voor off-road buitengebruik. Inderdaad, de kleine wielen laten de ruwheid van het buitenterrein (kromme bestrating, grind, ...) niet gemakkelijk passeren. Het kan alleen worden gebruikt op "gecontroleerde", gladde omgevingen.
De Wheeleo® is ontworpen voor binnenshuisgebruik. Dit is een bekende beperking ten opzichte van een conventioneel stokje. Of een rollator.
Maar over het algemeen is het profiel van een patiënt die deze wandelstok nodig heeft niet het profiel van een patiënt die off-road reist in de stad, over lange afstanden.
Een alternatieve oplossing wordt overwogen om deze beperking te corrigeren.
9. Energie-uitgaven
De eerste klinische studie (publicatie in uitvoering) en de feedback van de patiënt tonen aan dat de energie-uitgaven lager zijn. De patiënt is comfortabeler en efficiënter (2 stappen lopen). Hij besteedt minder energie aan het verplaatsen van zijn stok. Hij verliest minder tijd en besteedt minder energie om dezelfde afstand te lopen.
10. Rechtstreekse en langetermijneffecten
De eerste effecten van Wheeleo® worden direct vanaf de eerste stappen waargenomen. Zelfs een patiënt met een langdurige hemiplegie kan van deze effecten profiteren. Ze zijn gemakkelijk waarneembaar en objectief meetbaar.
Hoewel we het nog niet wetenschappelijk hebben kunnen bewijzen, maar door talrijke klinische observaties, veronderstellen we dat de revalidatie met Wheeleo® in een vroeg stadium de revalidatie optimaliseert. De patiënt zou sneller kunnen worden heropgevoed en een beter eindniveau kunnen bereiken. Veel gebreken worden gedempt of zelfs gewist voordat ze zelfs maar verschijnen. De duur van het verblijf zou kunnen worden verkort.
Er zijn vele revalidatie-instrumenten beschikbaar (Lokomat®, LiteGait®, GaitTrainer®, ...) om de revalidatie te optimaliseren door in een vroeg stadium een wandeling zo dicht mogelijk bij het normale niveau te maken. Net als deze tools optimaliseert de Wheeleo® de revalidatie door de mogelijkheden van de patiënt te katalyseren.
Door het directe effect van de Wheeleo® kan de patiënt sneller de onafhankelijkheidsdrempel bereiken. Hij kan dan op eigen houtje lopen en bijvoorbeeld na zijn revalidatiesessie teruglopen naar zijn kamer. Dit is een belangrijke stap in de revalidatie, omdat het de revalidatie stimuleert door het loopvolume van de patiënt te vergroten. In plaats van één of twee keer per dag te lopen in de fysiotherapie, zal hij veel langer kunnen lopen.
11. Rehabilitatiehulpmiddel en mobiliteitshulp
De Wheeleo® is vooral een hulpmiddel voor revalidatie. Veel patiënten kunnen het gebruiken tijdens de eerste stappen met een stok, net na de oprit of parallelle staven. Gelukkig voor hen gaan velen door tot ze correct kunnen lopen met een conventionele wandelstok (kruk, eenvoudige wandelstok, ...). Een klein deel ervan houdt belangrijke nawerkingen. Ze zullen nog steeds profiteren van Wheeleo®, zelfs als ze thuiskomen of in een rusthuis.
12. Vergoeding van de sociale zekerheid
Momenteel zijn er geen terugbetalingen van de sociale zekerheid (België en Frankrijk). In Wallonië biedt de AVIQ een financiële steun van 50€ voor degenen die aan de criteria voldoen (jonger dan 65 jaar). U moet weten dat Wheeleo niet onder een bestaande nomenclatuur valt. Het is geen wandelstok of rollator. We dachten dat het interessanter zou zijn om te beginnen met het testen van het product met gezondheidsprofessionals voordat we aan een lang proces beginnen.
Gezien het belang van revalidatiewerkers en patiënten, is het verkrijgen van goedkeuring voor terugbetaling een doel voor 2019.
In België is deze zaak geregionaliseerd. Dit bemoeilijkt de procedures.
Conclusie
De Wheeleo is een nieuwe wandelstok, halverwege tussen een quadripod-stok en een rollator. Het kan de gang van de persoon die het gebruikt positief veranderen, wat de mogelijkheid suggereert om de revalidatie te verbeteren (sneller en beter) en de autonomie van de patiënt te bevorderen.
Wat denkt u? Terughoudendheid of enthousiasme?