Startpagina / Artikels / Een oplossing die beweging vergemakkelijkt voor personen met speciale behoeften: de Wheeleo®
A walking solution for persons with specifics need: meet Wheeleo.

Een oplossing die beweging vergemakkelijkt voor personen met speciale behoeften: de Wheeleo®

Om het hoofd te bieden aan locomotorische tekortkomingen die het moeilijk maken om zich te verplaatsen,is het gebruik van een mobiliteitshulpmiddel vaak noodzakelijk. Het bevordert gemakkelijker, comfortabeler, stabieler, functioneler en normaler bewegen. Deze hulpmiddelen hebben de capaciteit om deze tekortkomingen te verlichten en meer functionaliteit te bieden. Zij kunnen zowel in de herstelfase (revalidatie) nuttig zijn om het herstel te optimaliseren en te versnellen (korte termijn), als in de vervolgfase om een capaciteitsvermindering te compenseren (middellange en lange termijn).

Op alle leeftijden en sinds lange tijddragen deze mobiliteitshulpmiddelen bij tot het welzijn van de persoon met verminderde mobiliteit en helpen zij valincidenten te verminderen.

Tot voor kort hebben verschillende wandelstokken de voordelen van hun gebruik kunnen bewijzen. Of het nu eenvoudige, krukken, Engelse, houten, metalen, ... zijn, ze worden al eeuwenlang gebruikt! Deze stokken hebben het voordeel dat ze slechts met één hand moeten worden gehanteerd, maar ze vereisen een goede coördinatie. Omdat ze bij elke stap moeten worden opgetild, bieden ze slechts tijdelijke ondersteuning.

Dit verlies aan steun kan leiden tot instabiliteit, ongemak, tragere snelheid, vallen, pijn of tot loopafwijkingen om deze moeilijkheid op te vangen(3-staps lopen).

innovative walking aid for specific needs

Enkele decennia geleden verschenen looprekken (gadot, stand, rollator, ...) die, zoals wandelstokken, bij elke stap moeten worden opgetild. Na verloop van tijd werden deze frames uitgerust met wielen. Eerst 2 wielen en 2 doppen (vaak vervangen door de traditionele tennisballen), voordat ze volledig verrijdbaar werden (rollators/walkers). Deze laatste zorgen voor een constante ondersteuning tijdens de hele loopcyclus, waardoor de soepelheid (lopen in twee stappen), de loopsnelheid, het evenwicht, het uithoudingsvermogen, de loopkwaliteit en de veiligheid worden verbeterd. Het is duidelijk dat rollators de wereld van de technische hulpmiddelen hebben veroverd, ondanks de angst die 4 wielen oproepen. Ze zijn deel gaan uitmaken van onze gewoonten en er bestaat geen twijfel meer over hun nut (in 2017 werden in België meer dan 40.000 rollators terugbetaald). Helaas vereisen ze twee valide bovenste ledematen om ze te geleiden en door hun omvang zijn ze moeilijk te gebruiken in kleine ruimtes.

2018, evolutie op komst! Na enkele jaren zonder grote evolutie in de mobiliteitshulpmiddelen, werd een nieuw loophulpmiddel gelanceerd dat de kwaliteiten van de rollator en de wandelstok combineert: De Wheeleo®. Hij combineert de constante ondersteuning van de rollator (100% van de loopcyclus) met het kleine formaat en de eenhandige bediening van de wandelstok.Hij werd ontwikkeld door Geoffroy Dellicour, fysiotherapeut aan het CHNWL, en werd aanvankelijk voorgesteld aan hemiplegische personen, maar werd al snel in tal van andere situaties gebruikt: senioren, neurologie, pediatrie, reumatologie, orthopedie, enz.

De Wheeleo is de eerste quadripod wandelstok met wielen. Hij biedt een wandelervaring die geen enkel ander hulpmiddel biedt.

Comparing different walking aids, the advantage of Wheeleo® over a walking cane

Rangschikking van de mobiliteitshulpmiddelen volgens twee criteria: constante/intermitterende ondersteuning en één-/tweehandige bediening. De Wheeleo is het enige mobiliteitshulpmiddel dat constante ondersteuning op de grond biedt (voordeel van de rollator) en met één hand kan worden bediend (voordeel van de wandelstok)

Voordeel van de Wheeleo ten opzichte van een conventionele stang:

  • Er isgeen coördinatie nodig: hij beweegt zich voorwaarts en positioneert zich op natuurlijke wijze waar de gebruiker hem nodig heeft. Tijdens het lopen en tijdens richtingsveranderingen kan de gebruiker er veilig op leunen en zich op zijn activiteit concentreren zonder door de manipulatie te worden gestoord.
  • Hij blijft rechtop staan wanneerhij op valt (om een voorwerp op te rapen en te hanteren), terwijl een conventionele wandelstok kan omvallen wanneer hij tegen een muur wordt geplaatst en een aanzienlijk valrisico kan opleveren wanneer hij wordt opgeraapt.
  • Het vermindert de belasting van het lopen: de constante ondersteuning vermindert de effecten van de belasting die het lichaam ondergaat tijdens het lopen. Het lopen is minder pijnlijk en comfortabeler.
  • Het biedt permanente ondersteuning (100% van de looptijd) en zorgt voor een duidelijke verbetering van het evenwicht.
  • Het maakt het lopen efficiënter: Met dezelfde energie legt de persoon een grotere afstand af. Dit betekent minder vermoeidheid bij het dagelijkse lopen.
  • Loopparameterskunnen aanzienlijk worden verbeterd: paslengte, frequentie, symmetrie, snelheid, belasting en strekken

Voordeel van de Wheeleo ten opzichte van een rollator:

  • Hij kan gemakkelijk gebruikt worden in een kleine ruimte zoals een huis of eenflat (tussen twee fauteuils, ...) terwijl de rollator vaak veel te omvangrijk is om binnenshuis te gebruiken.
  • Hij kan met één hand worden bediend, zelfs tijdens manoeuvres, terwijl de rollator het gebruik van twee handen vereist. Hij laat één hand vrij om een deur te openen, een voorwerp te dragen of te hanteren.


De Wheeleo® is nu een integraal onderdeel van de mobiliteitshulpmiddelen. Hij wordt gebruikt naar gelang van de gebruiksomstandigheden, de mogelijkheden van de persoon en zijn behoeften (of de gestelde therapeutische doelen).
Geoffroy Dellicour

0 opmerkingen

Laat een reactie achter: