Startpagina / Videos

Videos

Volg alle video's op het Youtube kanaal Innorehab.

Ontdek de effecten van de Wheeleo. Beter dan woorden, de video's spreken voor zich. Slechts een paar minuten scheiden de verschillende opnames van dezelfde patiënt. De vergelijkende video's op deze pagina zijn gemaakt met patiënten in revalidatie (William Lennox Neurologisch Ziekenhuis, België).

Slechts een paar minuten scheiden de verschillende opnamen van dezelfde patiënt. De enige instructie: "om heen en weer te gaan tussen deze twee oriëntatiepunten zonder te vallen". We kunnen dus hun spontane snelheid observeren, die varieert naar gelang van het gebruikte mobiliteitshulpmiddel.

Deze patiënt heeft al 2 jaar hemiplegie. Hij loopt meestal met een klassieke viervoetige wandelstok. Zijn loopsnelheid is al lange tijd gestabiliseerd. Er lijkt niet veel vooruitgang meer mogelijk te zijn.

Het gebruik van de Wheeleo verandert de situatie. Hij voelt zich stabieler en kan daardoor zijn loopsnelheid verhogen: lopen in 2 stappen, de cadans verhogen, de symmetrie, de lengte van de stappen, ...

Het was dus de vierpootstok die zijn loopsnelheid beperkte en niet zijn eigen capaciteiten.

De Wheeleo is goed aangepast aan zijn moeilijkheden

Deze patiënt heeft het syndroom van Guillain-Barré. We kunnen, links, met de klassieke viervoetige wandelstok, een belangrijke instabiliteit van het bekken waarnemen. Om haar evenwicht te bewaren tijdens de beweging van de klassieke viervoetige wandelstok, stopt zij in dubbele steun. Zij neemt een gang in drie stappen aan, die nog meer uitgesproken is tijdens de halve draai. Haar gang is schokkerig en traag.

Rechts, met de hulp van de Wheeleo viervoetige wandelstok, neemt zij op natuurlijke en spontane wijze een veel vloeiender (minder schokkerig) gang aan. Haar loopparameters veranderen zodanig dat ze haar loopsnelheid kan verdubbelen, met hetzelfde niveau van comfort en stabiliteit (spontane snelheid).

De spontane toename van de snelheid toont aan dat de situatie gunstiger is met de Wheeleo-stok. Het heeft het effect van een rollator met één hand, die veel wendbaarder is dan een conventionele rollator.

Deze patiënt, met hemiplegie ten gevolge van een beroerte, loopt nog steeds met veel "gebreken/compensaties": maaien, asymmetrie van de statica, traagheid en 3-staps lopen.

In de video rechts kunnen we, met behulp van de Wheeleo wandelstok, het verdwijnen van deze 3-staps wandelgang waarnemen. Deze spontane verbetering stelt hem in staat zijn loopsnelheid aanzienlijk te verhogen, evenals andere parameters: statica, cadans, ...

Er is nog veel te doen om zijn lopen te verbeteren. Toch hoeft de patiënte zich dankzij de Wheeleo geen zorgen meer te maken over het onderdrukken van haar 3-staps gang. Ze neemt al vroeg een meer normale gang aan. Dit zal alleen maar een gunstig effect hebben (herhaling, intensiteit, positieve bekrachtiging).

De Wheeleo zal hem toelaten sneller autonoom te worden tijdens zijn hospitalisatie (terugkeren naar zijn kamer te voet na de kinesitherapie).

Bij deze patiënt veroorzaakt het gebruik van een quadripod (of tripod) wandelstok meer vermoeidheid en onevenwichtigheid dan het gebruik van de Wheeleo wandelstok. De varus van de voet wordt geaccentueerd.

Met de Wheeleo-stok kan hij nog niet onafhankelijk zijn, maar hij kan wel meer als een normaal mens lopen, stabieler en comfortabeler.

De Wheeleo is de eerste wandelstok die gebruikt wordt na het gebruik van parallelle stangen of de oprijplaat.

Deze video toont de eerste stappen van een "nieuwe" patiënt in het William Lennox Neurologisch Revalidatie Centrum.

Deze video illustreert de impact van mobiliteitshulpmiddelen op het looppatroon.

Links, met een klassieke viervoetige wandelstok, neemt deze patiënt met hemiplegie spontaan een drie-staps looppatroon aan. Zo heeft hij altijd twee steunpunten op de grond om zijn evenwicht te bewaren.

Rechts, dezelfde patiënt, 2 minuten later, met de Wheeleo wandelstok, loopt hij in twee stappen. Dankzij de Wheeleo kan hij nog steeds twee steunpunten op de grond houden terwijl hij in twee stappen loopt, wat dichter bij normaal is.

Een rollator/looprek zou hetzelfde effect kunnen hebben, aangezien het ook constante steun op de grond biedt. Deze patiënt, die verlamd is aan de helft van zijn lichaam, kan echter niet gemakkelijk een rollator/wandelaar met vier wielen hanteren.

In deze vergelijking ziet u de beweging van deze patiënt met ernstige ataxie na een hoofdletsel.

Lopen met een gewone wandelstok is net zo'n probleem als zonder wandelstok. Dit mobiliteitshulpmiddel helpt hem niet.

Het gebruik van een rollator/wandelwagen met 4 wielen is een goede oplossing (stabiliteit, alle terrein, zitje, ...) maar het monopoliseert beide handen en is bovendien zeer onhandig in kleine ruimtes.

De Wheeleo biedt een tussenoplossing tussen een rollator en een wandelstok (of zonder wandelstok). Hij kan er even goed mee lopen als met een rollator, omdat hij één hand vrij heeft voor interactie met de omgeving.

Het geeft precies de juiste hoeveelheid hulp om de persoon stabiel, comfortabel en goed lopend te houden, terwijl hij wordt aangemoedigd om vooruit te komen. De rollator kan in sommige gevallen te veel hulp geven.

Deze patiënt loopt zelfstandig met de Wheeleo binnenshuis en gebruikt de rollator/looprek voor buiten (naar het ergotherapiegebouw lopen, wandelen).

Deze patiënt met een rechter hemiplegie ten gevolge van een beroerte is reeds in staat om in 2 stappen te lopen (hij schuift zijn wandelstok tegelijk met het andere been vooruit) met een klassieke quadripod/tripod wandelstok.

Niettemin laat het gebruik van de Wheeleo haar toe spontaan haar loopkwaliteit te verbeteren: toename van staplengte en cadans. Zijn snelheid is bijna verdubbeld.

In de nabije toekomst zal deze patiënt even gemakkelijk met een kruk kunnen lopen als met de Wheeleo omdat zijn fysieke mogelijkheden nog steeds verbeteren.

De Wheeleo zal gebruikt zijn om hem in staat te stellen enkele dagen (of zelfs weken) eerder zelfstandig (en met een goede loopkwaliteit) te lopen.

De Wheeleo is een revalidatie-instrument dat de kwaliteit en de snelheid van de revalidatie verbetert.

Deze vergelijkende video illustreert het effect van de Wheeleo op het loopvermogen van een persoon met verminderde mobiliteit na een beroerte.

Met een driepootstok loopt ze in 3 stappen. Dit is een klassieke compensatie voor de persoon die haar stabiliteit wil verbeteren.

Een viervoetige wandelstok wordt gebruikt omdat deze normaliter stabieler is dan een conventionele enkele wandelstok. Niettemin moet een wandelstok bij elke stap worden opgetild. Hij is meer dan 50% van de tijd in de lucht. Wanneer hij in de lucht is, biedt hij geen hulp.

Het kenmerk van de Wheeleo is dat hij een constante steun op de grond mogelijk maakt (hij hoeft niet bij elke stap te worden opgetild). Bovendien kan hij met één hand worden gehanteerd, wat voor een hemiplegie van essentieel belang is.

Met de Wheeleo verdubbelt hij zijn snelheid.

Merk op dat de quad wandelstok het meest onstabiel lijkt (klaar om om te vallen) terwijl de Wheeleo stabiel blijft dicht bij de patiënt. De Wheeleo is altijd op de juiste plaats.

Deze patiënt, met een combinatie van hemiplegie en bottrauma aan het onderste lidmaat, had zeer aanzienlijke zwakte van de strekkers van het linker onderste lidmaat.

Om de belasting van dit onderste lidmaat mogelijk te maken, moesten wij een orthese (KAFO - Knee Ankle Foot Orthosis) gebruiken die zijn knie in extensie blokkeert tijdens de standfase.

Hij heeft weinig vertrouwen in dit onderste lidmaat en compenseert deze zwakte door zwaar op zijn loophulp te leunen.

U kunt zien dat de Wheeleo, ondanks de zeer sterke ondersteuning, altijd op de juiste plaats blijft, zonder dat de patiënt naar de val loopt. Er is geen rem nodig op de Wheeleo om hem stabiel te houden. Bij de klassieke vierpootstok is zelfs een grotere instabiliteit (risico op kantelen) waar te nemen.

De Wheeleo zorgt voor een soepeler looppatroon.

De Wheeleo, hier gebruikt als revalidatie-instrument, vergemakkelijkt de beweging en stelt hem in staat een betere loopkwaliteit aan te nemen en te herhalen (belangrijk voor het aanleren).

Deze patiënt heeft een linker hemiplegie met geassocieerde stoornissen: hemineglect, executieve stoornissen, sensorische stoornissen, dysarthrie, enz.

Na verschillende maanden van revalidatie, zijn deze geassocieerde stoornissen nog steeds zeer lastig. U kunt inderdaad vaststellen dat hij met de klassieke viervoetige wandelstok volledig ongeorganiseerd is. Een keer doet hij vier stappen voordat hij de stok beweegt. Een andere keer staat de stok te ver naar voren, te ver naar opzij, op twee voeten, ... Hij besteedt zoveel aandacht aan het beheer van zijn wandelstok (rechts) dat hij zijn linkerhersenhelft en de omgeving nog meer verwaarloost.

De aandachtsbelasting die nodig is voor het hanteren van de Wheeleo is aanzienlijk lager dan voor een wandelstok. Het hanteren van een conventionele wandelstok vereist een hoge mate van coördinatie.

Met de Wheeleo bereikt hij geen autonomie, maar hij gaat sneller, vloeiender, stabieler en beter georganiseerd lopen. Het lopen is comfortabeler voor hem en voor de verzorger.

Hij wordt functioneler.

Deze patiënt heeft het Guillain Barré syndroom. U kunt hem observeren met verschillende loophulpmiddelen.

De rollator werkt erg goed. Hij geeft haar een goede snelheid en comfort. Helaas neemt hij veel ruimte in haar kamer in.

De Wheeleo geeft hem meer wendbaarheid en nog meer snelheid dan de kruk.

Naarmate zijn mogelijkheden verbeteren, zal hij waarschijnlijk op een dag zowel met een eenvoudige wandelstok als met een Wheeleo kunnen lopen.

De Wheeleo is een overgangshulpmiddel, tussen een rollator en een kruk.

Als lopen met een rollator te gemakkelijk is...

Wanneer lopen met een kruk te moeilijk is...

De Wheeleo is dan een overgangs-mobiliteitshulpmiddel dat evenwichtsreacties stimuleert met behoud van kwaliteit van lopen.

Welke wandelstok geeft hem de meeste stabiliteit?

We gebruiken de patiënt uit vergelijking #6 om de stabiliteit aan te tonen van de Wheeleo wandelstok in vergelijking met een klassieke viervoetige wandelstok bij een patiënt met cerebellaire ataxie.

We kunnen gemakkelijk de dysmetrische bewegingen zien die gerelateerd zijn aan de beweging van de klassieke viervoetige wandelstok. Deze bewegingen worden niet waargenomen met de Wheeleo.

Hij kan de Wheeleo dus gebruiken om zijn lichaam te stabiliseren en op een meer vloeiende, rustige en comfortabele manier te lopen.

Roulettes >< instabilité

De Wheeleo, met zijn constante steun op de grond en zijn grote manoeuvreerbaarheid, is het ideale loophulpmiddel voor verplaatsingen in kleine ruimten.

De Wheeleo wandelstok is een goed alternatief voor een rollator, die niet met één hand te hanteren is en veel te omvangrijk is.

Voor personen met een verminderde mobiliteit die een ernstige visuele handicap hebben, is het zeer moeilijk om een witte wandelstok te gebruiken (van rechts naar links zwaaien) en tegelijk een conventionele wandelstok te hanteren (afwisselend heen en weer bewegen met een steun). De coördinatie van deze twee bewegingen is bijna onmogelijk.

De Wheeleo, met zijn constante ondersteuning en geringe behoefte aan aandacht om hem te manipuleren, zal volledig compatibel zijn met het aftasten van een witte wandelstok.

De Wheeleo is een interessante mobiliteitshulp in gevallen van blindheid gecombineerd met een beperkte mobiliteit.